Teraryum Bakımı Nasıl Yapılmalı? Hemen Tıkla !

tarafından
417
Teraryum Bakımı Nasıl Yapılmalı? Hemen Tıkla !

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Teraryum sahibi olmak bizleri mutlu etmeye yetiyor fakat teraryum bakımı bilmeyen ve bakımını yapmayan kişiler zor durumda kalabiliyor. Bu nedenle yakınlarınıza teraryum hediye ederken bakımı hakkında bilgi edinmeleri gerektiğini de belirtmenizi tavsiye ederiz ya da hediyenize bir incelik daha ekleyerek teraryum bakımını öğrenip kendiniz de anlatabilirsiniz.

Bu makalemizde teraryum bakımı nasıl yapılmalı ve canlı ya da yapay teraryum bakımı farklı mıdır sorularını yanıtlayacağız. Öncelik olarak teraryum bakımı nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

Teraryum bakımı için canlı ya da yapay olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer içerisinde canlı çiçek ya da bitki yer alıyorsa canlı teraryum sahibisiniz demektir. Canlı çiçek ya da bitki türünün bakımını araştırıp teraryum içerisinde nasıl bakmalıyım sorusunun cevabını aramalısınız.

Teraryum içlerinde genel olarak haftalık su isteyen ve nemi seven bitki ya da çiçekler yer alır bunlarda sukulent ve orkidedir. Eğer bonsai gibi günlük su bakımı isteyen türe sahip bir bitkiye sahipseniz daha detaylı bir bakım gerekebilir.

Teraryum bakımı nasıl olmalıdır?

Teraryum yapay ise yani içerisinde herhangi bir canlı yaşamıyorsa bakımı çok kolaydır. Yapay teraryum bakımı için yapılması gerekenler;

  • Direk güneşi ışığı alan yere konumlandırmayın.
  • Nemli ortamda saklamayın.
  • İçerisine elle temas etmeyin bu nedenle çocuklardan uzak tutmaya çalışın.
  • Dışını dilediğiniz gibi silip tozunu alabilirsiniz.
  • Dilerseniz ev çok toz oluyorsa teraryumun üzerini streç film ile kaplayıp özel zamanlarınızda açabilirsiniz.

Teraryum Canlı Çiçek Bakımı

Teraryum canlı çiçek içeriyorsa bakımıda elbette yapay teraryum bakımından farklı olacaktır. Bitkiler yani çiçekler güneş ışığı, nem ve su sevdiği için canlı teraryum bakımı hakkında püf noktaları sunmak isteriz.

  • Teraryum cam içerisinde yer aldığı için direk ve yakıcı güneş alan bir yere konumlandırmamalısınız.
  • Yaz aylarında haftada iki kez kış aylarında ise haftada bir kez sulamalısınız. Bunun için de fıs fıs ile su sıkmak yeterli olacaktır.
  • Teraryumların içerisindeki toprak ve malzemeler içerisindeki canlıya göre hazırlandığı için değiştirmeyin ya da ellemeyin.
  • Teraryum bakımını yaparken eğer bitkinin kökleri gözüküyorsa ne renk olduğuna dikkat edin. Orkide kökleri yeşil iken çok sağlıklı, kahverengi iken de ölmek üzere olduğunu bildirir. Üzerinde çiçek varken bile kök kısmından kuruyabilir ya da çürüyebilirler.
  • Eğer bonsai içeriyorsa bonsainin hangi türü olduğuna dikkat edin ve buna göre sulama yapın. Teraryum içerisindeki toprak az olduğu için sulamayı çok fazla yapmayın.

Teraryum bitkileri nelerdir?

Teraryum Sulanır Mı?

Teraryum sulanır mı sorusunu çok fazla duyduğum için bu konuyu da açıklamak istiyorum. Teraryum içerisinde canlı çiçek ya da bitki yer alıyorsa sulanması gerekir ama saksıdaki çiçeği sular gibi değil elbette. Fıs fıs ile su sıkarak sulanmalıdır. Daha önce belirttiğim gibi teraryum içerisindeki canlının türüne bakılarak sulama yapılmalıdır.

Sulama yapmadan önce tedbirli olmak ve çiçeğin bakımına daha fazla dikkat etmek için püf noktası olan parmağınızı çiçek toprağına batırıp nemli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Böylelikle çiçek köklerinin çürüme olasılığını en aza indirmiş olursunuz. Toprağın sahip olduğu su miktarını bu şekilde belirlemek çok kolaydır.

Teraryum içerisinde yer alan orkideler çiçeklenme dönemi bitince teraryum sahiplerini endişe sahibi yapabiliyorlar. Hiç endişelenmeyin, orkideler uzun süre çiçeklenme dönemine sahiptir ve bir diğer çiçeklenme dönemi aylar sonra olduğun için yeşil yapraklar olarak kalabilirler.

Yapraklar sararmadığı sürece çiçek sağlıklı demektir. Sukulent ve kaktüs gibi bitkiler fazla su istemediği için parmak ile toprak kuruluk kontrolü yapmayı her sulamadan önce deneyebilirsiniz.

Teraryumlarda bakılan bitkilere örnek olarak Caladium bicolor, Cyperus alternifolius (Japon şemsiyesi), Dracaena sanderiana, Acanthaceae (fitonya türevleri), Soleirolia (arapsaçı), Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gösterilebilir
Teraryum, yaz aylarında haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanır. Sukulent ile hazırlanan teraryumların sulanması ise su spreyi yardımıyla yapılmaktadır.