Unutma Beni Çiçeği Anlamı Efsanevi Hikayesi

tarafından
2412
Unutma Beni Çiçeği Anlamı Efsanevi Hikayesi

Unutma Beni Çiçeği

Unutmabeni çiçeği, beni unutma ya da yaprakları farekulağına benzediği için halk tabiri ile farekulağı çiçeği olarak bilinmektedir. Hoş görüntüsü, minik boylarda çiçekleri, renkleri ive yıllardır nesilden nesile aktarılan öyküsü ile dikkatleri çekmektedir.

Çiçeğin Latince adı Myosotis scorpioides olmaktadır. Borage ailesine ait bir muazzam bir çiçektir. Unutmabeni, çiçekli ve çok yıllık bir bitki olarak bilinmektedir. Evlerde ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Beni Unutma Çiçeği

Beni unutma çiçeği 20 ila 30 santimetreye kadar büyüyebilmektedir. Yaprakları genellikle mavi, beyaz ya da pembe renklerde olmaktadır. Yaprakları yukarıda da belirttiğimiz üzere farekulağına benzemektedir.  Çiçek büyüdükçe yaprak yapısı de değişmektedir. Yapraklar yıldız şekline bürünmektedir. Ancak sert bir yapısı bulunmaktadır.

Unutmabeni görsel bir şölen sunan bir çiçektir. Bu çiçeğin anavatanı olarak Avrupa kıyıları ve Amerika gösterilmektedir. Ancak bu bitki maddece zengin toprakların olduğu hemen hemen her toprakta yetişebilmektedir.

Beni unutma çiçeği faydaları ile de halk arasında dikkat çeken bir bitkidir. İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Bu çiçeği genellikle ıhlamur gibi çay haline getirerek günde bir fincan olacak şekilde tükete de bilirsiniz. Ancak doğal bitkilerin tüketilmesini önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Unutmabeni çiçeğini yetiştirmek oldukça basittir. Farklı türleri olan bu çiçeğin tohumu nasıl dikilir merak edenlere işte püf noktaları.

  • Çiçeğin farklı türleri olduğundan tohum ekme dönemleri de farklıdır. Örneğin; M. Alpestris ve M. Scorpioides türlerinde tohumlarının ekilme dönemi ilkbahar aylarında olmaktadır. Bu türler yazın başında ya da ortasında çiçek çıkarmaya başlamaktadır. Myosotis sylvatica türü ise bahar aylarında çıkan bir türdür. Bundan dolayı bu türe ait tohumlar yaz ortasında ya da sonunda ekimi yapılmalıdır.
  • Beni unutma çiçeği tohumları çimlenmek için güneş ışınlarına ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı ekimi diğer çiçeklere göre farklı olmaktadır. Öteki çiçeklerin tohumları genellikle toprağa gömülürken beni unutma çiçeğinin tohumları toprağa serpilmektedir. Serpilen tohumların üzerine bir miktar su dökülerek tohumlama işlemi tamamlanmaktadır. Işık ve ısı koşulları uygun olursa tohumlar en fazla 15 gün içerisinde çimlenmeye başlamaktadır. Ömürleri 2 yıl olan bu çiçekler görüntüleri ile kendilerine hayran bırakmaktadır.
  • Unutmabeni çiçeğinde dikkat etmeniz gereken bir başka püf nokta ise toprak ve saksı seçimidir. Organik, maddece zengin ve besleyici toprakları seven bu çiçek bu şartları taşımayan topraklarda yetişmez. Asla fakir topraklarda kullanımını denemeyin çünkü gelişim gösteremezler.
  • Çiçeğin saksı seçimi de oldukça önemlidir. Tohumlar yüzeye serpildiği için saksının geniş olması önemlidir. Çiçeğin tohumları toprağa düşer kendilerine bir yer edinir ve ertesi yıl da kendiliğinden çıkararak, çoğalmaktadır.
  • Beni unutma çiçeği için dikkat edilmesi gereken bir başka nokta sulamadır. Çiçeğin toprağı asla kuru olmamalıdır. Suyu seven bir bitki olduğundan toprağın nemli kaldığından emin olmalısınız. Ancak aşırı su ise çiçeğin çürümesine neden olmaktadır. Bundan dolayı sulama dengesine dikkat etmelisiniz. Sulama esnasında toprağı kontrol ederek nemli değilse, kurumaya yakınsa su vermelisiniz. Su aşırı derece saksı içerisinde kalmışsa suyu boşaltınız.
  • Çiçekler bulundukları konumu çok önemserler. Bundan dolayı çiçek konumlandırmada konusuna da dikkat etmelisiniz. Beni unutma çiçeğinin bunduğu ortam kesinlikle aydınlık ve havadar olmalıdır. Ayrıca çiçek için evin en çok güneş alan kısmını seçmelisiniz. Doğrudan alacağı güneş ışığını çiçeğiniz çok sevecektir. En iyi konumlandırma balkon, pencere önleri, kapalı teraslar olacaktır. Daha sağlıklı, canlı ve çiçeğin uzun ömürlü olması için tüm bu etmenlere dikkat etmelisiniz. Eğer çiçeğiniz yerini sevmezse yaprakları solacak, çiçekleri mat görünecektir. Bu durum oluştuğunda önce çiçeğin yerini hemen değiştirmelisiniz daha sonra diğer etmenleri kontrol ediniz.
  • Isı ve sıcaklıkta beni unutma çiçeği için önemlidir. Güneşli, serin ve yarı gölgeli mekânları seven bu çiçek aşırı soğukları ise dayanıklıdır. Sert yapısı sayesinde -20 ila -40 derece bile dayanmaktadır.
  • Çiçeğin çoğaltması konusunda püf noktalar ise şöyledir. Unutmabeni çiçeğinin tohumları ekilerek ya da kökten bölünmesi yapılarak çoğaltılmaktadır. Kökten çoğaltma yapacaksanız kesinlikle sonbahar aylarını beklemelisiniz.

Unutma Beni Çiçeği Hikâyesi

Beni unutma çiçeğinin birden fazla ve birbirinden güzel, anlamlı hikâyesi bulunmaktadır. En çok beğenilen ve etkileyici unutmabeni çiçeği hikâyesi ise şöyledir; bir Alman efsanesine göre Allah bütün çiçeklere isim verirken bir anda küçük bir çiçeği atlamaktadır. Bu küçük çiçek üzüntü ile Allah’a döner ve “Ey Allah’ım Beni Unutma” diye haykırır. Bunun üzerine Allah çiçeğe döner ve “Senin adın ne olsun? “Diye sorar. Çiçek tekrar “Unutmabeni” diye haykırır.  Bunun üzerine Allah “Evet senin adın bu olacak” der ve çiçeğin adı beni unutma çiçeği olur.

Yalnız unutmabeni çiçeği ile alakalı tek anlatılan hikâye bu olmamaktadır. Bir başka hikâyeye göre unutma beni çiçeğinin diğer öyküsü ise şöyledir; Hz. Havva ve Hz. Âdem cenneti terk edecekleri sırada bu çiçek çok üzülür ve onların arkasından “Beni Unutmayın” diyerek bağırır. Böylelikle çiçeğin adı bu şekilde kalır.

Ancak yine bir Alman efsanesine göre anlatılan unutmabeni çiçeği hikâyesi ise duyanları çok etkilemektedir. Buna göre orta çağda bir şövalye ve sevgilisi Tuna Nehri kıyısında dolaşmaktadır. Bu arada nehir üzerinde suyun akışına kapılıp giden mavi bir çiçek görürler. Şövalyenin sevgilisi bu çiçeği çok beğenince şövalye çiçeği almak için nehre girer. Ancak çiçeği almaya çalışırken nehrin sularına kapılır. Akıntı içerisinde çırpınırken son bir kez sevgilisine dönüp çiçeği atar ve can havli ile “beni unutma” diye haykırır ve ölür. O günden sonra şövalyenin sevgilisine attığı çiçek beni unutma çiçeği olarak anılır.

Günümüzde Alzheimer Derneği tarafından simge haline getirilen bu güzel çiçeğe dair ayrıntılı bilgi almak isterseniz hemen iletişim kanallarımızı kullanınız.

Hz. Havva ve Hz. Âdem cenneti terk edecekleri sırada bu çiçek çok üzülür ve onların arkasından “Beni Unutmayın” diyerek bağırır. Böylelikle çiçeğin adı bu şekilde kalır.
Isı ve sıcaklıkta beni unutma çiçeği için önemlidir. Güneşli, serin ve yarı gölgeli mekânları seven bu çiçek aşırı soğuklara ise dayanıklıdır. Sert yapısı sayesinde -20 ila -40 derece bile dayanmaktadır.