Ters Lale Nerede Yetişir Ve Hikayesi Nedir?

tarafından
2030
Ters Lale Nerede Yetişir Ve Hikayesi Nedir?

Ters Lale Nerede Yetişir Ve Hikayesi Nedir?

Dağların tepelerinde yetişen ve endemik bir tür olan ters lale çiçeği görenleri kendilerine hayran bırakıyor. Şeklinden dolayı kendisine ters lale denilmesine bakmayın aslında o aşıkların efsanevi hikayelerinde baş rol oynamış bir çiçektir.

Ülkemizde ters lalelerin yetişmesi bile bizleri mutlu ediyor değil mi? Bu nedenle doğaya saygı duyup onlara asla dokunmuyoruz! Türlerinin sona ermesi demek doğanın dengesi bozuluyor demektir ve sonuç olarak yine bizler etkileneceğimiz için doğaya saygı duyup endemik türleri dalında ya da uzaktan seviyoruz.

ters laleler ne zaman çiçek açar?

Ters laleler nerede yetişir?

Ters lale nerede yetişir sorusunun yanıtı çok basit olmasına rağmen bakımı oldukça zordur. Sulama yapılması hem çok gereklidir hem de sulu toprağı sevmediği için her yerde her toprakta yetişmeyebilir. Ters lale diğer lalelerin aksine çanak kısmı yere bakar bu nedenle de kendisine ters lale denmiştir. Ters laleler 1000 ile 3000 metre yükseklikteki yerlerde ve genellikle dağ tepelerinde yaşarlar.

Suyu çok sevmediği için eğimli bir yer gerekir sağlıklı büyümeleri için. Ters lale anlamı hüzündür bunun nedeni yere doğru bakan yüzünden yani çanak kısmından kaynaklanır. Ters laleye kerbela çiçeği ya da ağlayan gelinde denir ki ağlayan gelin benzetmesi beni çok etkilemişti.

Lale ülkemizde çok sevilen ve çiçek buketi olarak en çok tercih edilen hediyelik üründür fakat ters lale nadir bulunduğu için onları her yerde göremez ve bulamazsınız. Ülkemizde ters lalenin yetiştiği şehirler arasında Hakkari, Van, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman yer alır.

Ters lale kasım ayında dikilir ve eğimli bir toprak parçası gerekir. Soğuk hava koşulları ters laleyi etkilemediği için Rusya’da bile yetiştiği söyleniyor. En sevdiği toprak türü humuslu olandır. Ters lale nesli tükenmekte olan bir tür olduğu için koruma altına alınmıştır.

ters laleler nerede yetişir?

Ters lalelerin hikayesi

Ters laleye ağlayan gelin denmesinin nedeni gelinlerin evden çıkarken başlarına örtü olarak kırmızı şal örtmeleri ve evden çıkarken de başlarının hüzünden dolayı eğik olmasından kaynaklanır. Kerbela çiçeği denmesinin nedeni de Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in kerbelada şehit edilmesinden kaynaklanır. Efsanelere konu olan ve  hüznün sembolü olan ters lalenin hikayesi oldukça fazladır. Ağlayan gelin çiçeği, Kerbela dışında bir de aşıkların efsanesine konu olmuştur.

Ferhad ile Şirin aşkını herkes çok iyi bilir fakat ters laleyle olan bağlantısını bilmezler. Ferhat ile Şirin kavuşamadığı için aşkın rengi olan kırmızıya dönen lale bir de boynunu bükmüştür diye düşünülür. Bir diğer rivayete göre de aşkına kavuşamayan Ferhad’ın intihar etmesiyle birlikte dökülen kanlarının kırmızı laleye yani ters laleye dönüştüğüdür ve hatta bunun için bir şiir yazılmıştır.

Şirin’in dudağının hasretiyle görüyorum henüz

Laleler filizleniyor kanlı gözyaşlarıyla Ferhad’ın

Yoksa lale biliyordu vefasızlığını zamanın

Bırakmadı elinden şarap kadehini doğuştan ölünceye dek

Bu şiir İranlı Hafız-i Şirazi’ye aittir.

Laleler birçok önemli kişinin eserlerinde yer almıştır ve bu kişiler arasında Evliya Çelebi, Aşık Veysel ve Karacaoğlan yer alır. Ters laleler genel olarak kırmızı ya da turuncudur ve en çok kırmızı olarak tanınırlar.

Ters laleler 1000 ile 3000 metre yükseklikteki yerlerde ve genellikle dağ tepelerinde yaşarlar.
Lale ülkemizde çok sevilen ve çiçek buketi olarak en çok tercih edilen hediyelik üründür fakat ters lale nadir bulunduğu için onları her yerde göremez ve bulamazsınız. Ülkemizde ters lalenin yetiştiği şehirler arasında Hakkari, Van, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman yer alır.